Zoeken

Marokko importeert recordhoeveelheid Russisch graan

3 juli 2024 - 17:10 - Economie

©

De export van Russisch graan naar Marokko heeft dit jaar recordhoogtes bereikt, terwijl beide landen hun samenwerking verder versterken.

Volgens het Russische landbouwagentschap Rosselkhoznadzor is er dit jaar al meer dan 200.000 ton Russisch graan, voornamelijk tarwe, naar Marokko geëxporteerd. Het grootste deel van deze lading werd verscheept vanuit de haven van Vysotsk in het noordwesten van Rusland, vanwaar sinds begin dit jaar 94.000 ton graan naar Marokko is gegaan.

Lees ook: Marokkanen gedood door Algerijnse kustwacht: Algerije reageert

Onlangs bracht een Marokkaanse delegatie een bezoek aan Rusland om het exportproces, inclusief kwaliteitscontrole en veiligheid van de lading, te observeren. Er werden ook gesprekken gevoerd over het versterken van de bilaterale samenwerking tussen Marokko en Rusland, met name op het gebied van export, en het uitwisselen van ervaringen over de informatiesystemen van de Russische toezichthouders. Daarnaast werd er gesproken over de mogelijkheid om een memorandum te ondertekenen over het beheer van pesticiden en agrochemische producten.

Lees ook: Marokko bij zes grootste tarwe-importeurs ter wereld

In 2023 exporteerde Rusland graan naar meer dan 120 landen. "Het Russische systeem voor kwaliteitscontrole en veiligheid van granen heeft een positieve beoordeling gekregen op de internationale markt", benadrukte Antoine Karmawin, vice-president van Rosselkhoznadzor. Ondanks deze positieve beoordeling wordt de verwachte productie van de belangrijkste granen (zachte tarwe, harde tarwe en gerst) voor het oogstseizoen 2023/2024 geschat op bijna 31,2 miljoen kwintalen, tegenover 55,1 miljoen kwintalen in 2022/2023, een daling van ongeveer 43% ten opzichte van het voorgaande seizoen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team