Zoeken

Marokko scoort laag op levenskwaliteit-ranking

18 april 2024 - 08:00 - Marokko

©

Marokko behoort tot de landen met de laagste ’kwaliteit van leven’, volgens een ranglijst van het Amerikaanse tijdschrift CeoWorld Magazine.

Het koninkrijk staat op de 130e plaats van 199 landen in deze ranglijst, die is gebaseerd op de percepties van meer dan 258.000 mensen wereldwijd. Zij beoordeelden deze landen op tien criteria, waaronder stabiliteit, transparantie en gelijkheid. Monaco voert de lijst aan met de beste kwaliteit van leven, dankzij de veiligheid, politieke stabiliteit en het goed ontwikkelde openbare gezondheidszorgsysteem, meldt Al3omk.

Lees ook: Marokkanen steeds ongelukkiger

Van de ontwikkelde landen staan alleen de Verenigde Staten (9e plaats) in de top 10 van deze lijst. Qatar bezet de 8e plaats en is het enige Arabische land in de top 10. De ranglijst komt overeen met die van het ’World Happiness Report’ van de Verenigde Naties, die een ’geluksindex’ opstelt als aanvulling op de Human Development Index (HDI). Finland bezet voor de zevende opeenvolgende keer de eerste plaats in deze ranglijst vanwege het ’gemeenschapsvertrouwen’. Het wordt gevolgd door Denemarken en IJsland.

De gebruikte criteria zijn: rijkdom, levensverwachting in goede gezondheid, solidariteit, respect voor individuele vrijheden, algehele vrijgevigheid en vertrouwen in instellingen in relatie tot het niveau van corruptie. In de ranglijst 2020-2022 bezet Marokko de 100e plaats van 137 landen, net achter Palestina (99e) en Algerije (103e). De Verenigde Arabische Emiraten staan op de 26e plaats, voor Saoedi-Arabië (30e). Afghanistan staat helemaal onderaan.

Lees ook: Marokkaanse steden met beste levenskwaliteit

Marokko komt ook niet voor in de ranglijst van de 500 beste universiteiten, waar 6 Amerikaanse, 3 Britse en 1 Zwitserse universiteit de top 10 vormen. Het koninkrijk staat op de 140e plaats van 194 landen in de categorie ’meest beboste landen ter wereld’; 65e op 192 in ’mooiste landen om te wonen voor ouderen (60+) en 60e op 142 in ’de meest invloedrijke landen’. Marokko is daarentegen, samen met Egypte (14e ex aequo), een van de ’meest (en minst) religieuze landen’, ver voor Saoedi-Arabië (43e).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team