Zoeken

Marokko: regering komt beloften voor kankerbestrijding niet na

28 november 2020 - 10:20 - Marokko

©

De Marokkaanse premier Saadeddine El Othmani, heeft toegezegd dat er een nationaal plan voor kankerpreventie en -bestrijding (2020-2029) wordt gelanceerd. In de financieringswet voor 2021 is echter geen spoor van dit plan te bekennen.

El Othmani deed de toezegging op de Nationale Dag van de strijd tegen kanker, meldt de krant Al Akhbar. Op dezelfde dag is door vertegenwoordigers van verschillende instellingen de ’petitie voor het leven’ ondertekend waarmee werd opgeroepen tot de oprichting van een nationaal fonds voor kankerpatiënten.

Vooralsnog heeft deze petitie, die is ondertekend in december 2019, nog maar weinig vruchten afgeworpen. Hoogleraar constitutioneel recht, Omar Cherkaoui, is een van de meest prominente initiatiefnemers van de petitie. Cherkaoui merkt op dat het niet kan liggen aan het aantal handtekeningen dat is verzameld voor het initiatief. De Marokkaanse regering hanteert een drempel van 50.000 handtekeningen.

Hoewel de Marokkaanse premier bij de acceptatie van de petitie geen belofte heeft gedaan over de oprichting van een speciaal fonds, heeft hij wel aangekondigd dat er een nationaal plan voor de preventie en bestrijding van kanker zou worden gelanceerd. Het plan zou 7,8 miljard dirham moeten gaan kosten en zou onder andere worden ingezet om in 2021 het vaccin tegen baarmoederhalskanker beschikbaar te maken voor meisjes ouder dan 11 jaar. Jaarlijks wordt dit type kanker bij 1500 vrouwen vastgesteld en een behandeling hiervoor kost 100.000 dirham.

Volgens Al Akhbar is er op de begroting van het ministerie van Volksgezondheid in de begrotingswet voor 2021 geen melding gemaakt van nieuwe maatregelen die overeenkomen met de toezeggingen van de premier.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team