Zoeken

Marokkaans Parlement blokkeert anti-Israël wet

4 februari 2014 - 20:48 - Marokko

©

De wetsvoorstellen die de normalisering van de betrekkingen met Israël strafbaar willen stellen, werden nog steeds niet besproken door het Marokkaans Parlement. De teksten liggen al weken bij de commissie justitie en wetgeving.

PAM-lid en voorzitter van de commissie justitie en wetgeving Abdellatif Ouahbi verklaarde aan Akhbar Al Yaoum: "Ik sta voor twee problemen. Of ik leg de tekst voor aan de commissie, of ik overhandig het aan de Parlementsvoorzitter omdat het onder de verantwoordelijkheid van de overheid valt.

Ouahbi’s voorkeur gaat eerder naar de tweede optie. Zo zou hij van de omstreden wetsvoorstellen af zijn en "krijgt de regering de mogelijkheid om het overheidsbeleid te vertalen naar de praktijk, in een gevoelige sector als de buitenlandse betrekkingen".

Een eerste tekst criminaliseert alle betrekkingen met Israël. De tweede voorziet tot 5 jaar gevangenisstraf en 1 miljoen dirham boete voor Marokkanen die zich naar Israël begeven.

De regering weet best dat de anti-Israël wetsvoorstellen nooit gestemd zullen worden. De teksten zijn niet in het belang van het buitenlands beleid van Marokko, en zouden het land beroven van de steun van joodse lobby’s in de Verenigde Staten en Europa.

Beide teksten werden ingediend door het Marokkaans Observatorium tegen de normalisering van de betrekkingen met Israël en had de steun van vijf partijen: PJD, USFP, Istiqlal, PAM, PPS. De PAM-partij heeft haar steun ondertussen weer ingetrokken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team