Zoeken

Mohammed VI bemiddelt in conflict Golfnaties

20 maart 2014 - 17:31 - Marokko

©

Koning Mohammed VI wordt in de komende dagen in de Verenigde Arabische Emiraten verwacht. Daar zal hij de staatshoofden van Saoedi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten ontmoeten. De betrekkingen tussen de drie Golfnaties zijn sinds korte tijd erg gespannen.

Het wordt het tweede bezoek van Mohammed VI aan de Verenigde Arabische Emiraten in slechts vijf maanden tijd.

Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hadden op 5 maart hun ambassadeurs in Doha teruggeroepen. Qatar wordt ervan beschuldigd de landen van de Gulf Cooperation Council te willen destabiliseren. Qatar steunt namelijk bepaalde islamistische bewegingen zoals de Egyptische Moslimbroeders.

Aan Qatar wordt gevraagd om nieuwszender Al Jazeera en onderzoekscentra in Doha per direct te sluiten. Ook moet het emiraat alle buitenlandse criminelen uitzetten. Qatar wordt er zelfs van verdacht de regimes van de Golfnaties te willen omverwerpen.

Qatar ziet het als een een inmenging in zijn binnenlandse zaken en betreurt het feit dat de ambassadeurs werden teruggeroepen. Het rijke emiraat stelt echter dat het buitenlands beleid niet zal worden gewijzigd.

Koning Mohammed VI heeft hierover op vrijdag een telefoongesprek gehad met Koning Abdullah van Saoedi-Arabië. De twee staatshoofden bespraken de betrekkingen tussen de twee landen en de nieuwste ontwikkelingen op regionaal en internationaal niveau. Zondag belde Mohammed VI ook met de Emir van Qatar, Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team