Zoeken

Marokko: sterke stijging prijs kippenvlees sinds versoepeling coronamaatregelen

17 juni 2021 - 19:20 - Economie

©

Op de Marokkaanse markten is de prijs van gevogelte plotseling met 2 tot 3 dirham per kilo gestegen. De toelating van huwelijksfeesten na de versoepeling van de beperkende maatregelen, zou aan de basis liggen van deze plotselinge stijging.

De prijs van een kilo kip, die enkele dagen geleden nog tussen 11 en 13 dirham werd verkocht, bedraagt nu gemiddeld 16 dirham. Alles is zeer snel gegaan na de aankondiging van de versoepeling van de coronamaatregelen, schrijft het dagblad Al Ahdath Al Maghribia. Ze melden ook dat hybride kip, die bekend staat als "gekruist", momenteel wordt verhandeld tussen 10 en 12 dirham per kilo.

Van hun kant wijzen de door de krant ondervraagde beroepsbeoefenaren van de sector, dat naast de hervatting van de bruiloftsfeesten, het aanbod van veefokkers ook zwakker is omdat ze gedwongen waren hun productie te verlagen wegens de economische gevolgen van de coronapandemie voor de sector. Verschillende landbouwers hebben de activiteit zelfs opgegeven door de gevolgen van de coronacrisis, zeggen de pluimveespecialisten.

Ook wijzen zij op een sterke stijging van de kosten van de grondstoffen die gebruikt worden voor het voederen van pluimvee, waaronder maïs en sojaproducten. Deze inflatie heeft uiteraard gevolgen voor de productiekosten van de landbouwers. Zij moeten die doorberekenen aan de eindverbruiker, vandaar de stijging van de prijs van kip, schrijft het dagblad.

Wat de komende dagen betreft, sluiten beroepsbeoefenaren in de pluimveesector, gezien deze zomerperiode die wordt gekenmerkt door een grote vraag naar kip, elke hypothese van een daling van de prijzen uit. Zij vrezen zelfs verdere verhogingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team