Zoeken

Marokko "gijzelaar" Israëlisch-Palestijnse conflict

15 mei 2021 - 20:20 - Wereld

©

Karim Sader, politicoloog gespecialiseerd in Golfstaten, heeft tijdens een interview met tv-zender France24 gezegd dat Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan, "gijzelaars zijn van het Israëlisch-Palestijnse conflict". De vier landen hebben onlangs hun betrekking met Israël genormaliseerd. Sinds 7 mei is het geweld tussen de Israëliërs en Palestijnen in het heilige land weer opgelaaid.

Volgens Sader zijn Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan in verlegenheid gebracht nu het conflict in Palestina en Israël tot een geweldsuitbarsting is gekomen terwijl zij juist bezig zijn met de normalisatie van de betrekkingen met de Hebreeuwse staat. "In de afgelopen dagen, na een periode van spanning en escalatie te hebben doorgemaakt, is de Israëlisch-Palestijnse kwestie, die al enkele jaren een achterstand in de diplomatieke prioriteiten van de Golfstaten had, opnieuw een beschamend element geworden voor allen die bij dit proces betrokken zijn," legt Sader uit tijdens een interview met France24.

"En wanneer een heilige plaats van de Islam de kern van spanningen vormt, worden deze landen gedwongen te reageren, maar in termen die vanwege hun diplomatieke benadering niet dezelfde retoriek of hetzelfde gewicht hebben als die van de niet-Arabische mogendheden Turkije en Iran", zegt Sader.

De politicoloog ging tijdens het interview ook in op het protest dat er in Marokko is geweest tegen de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen met Israël.
Volgens Sader hebben Marokkanen vooral hun ongenoegen geuit op sociale media en niet zozeer op straat. Op deze manier proberen de voorvechters van de Palestijnse zaak de Arabische leiders eraan te herinneren dat zij te weinig doen om ervoor te zorgen dat de Palestijnen gerechtigheid zullen krijgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team