Zoeken

Marokko: NGO hekelt "geweld" tegen migranten

13 oktober 2018 - 12:40 - Marokko

©

De anti-racistische groepering voor de defensie en steun aan buitenlanders en migranten (GADEM) heeft het geweld tegen migranten afkomstig uit sub-Sahara in Marokko aan de kaak gesteld.

De organisatie stelt dat deze migranten het slachtoffer zijn van "geweld en schendingen van de mensenrechten" in het koninkrijk, en voornamelijk in het noorden van het land.

Tijdens een persconferentie op donderdag in Rabat verklaarde een woordvoerder van de NGO dat "alle getuigenissen over geweld en onmenselijke behandelingen" gaan. De Marokkaanse autoriteiten worden ervan beschuldigd op "zwarte mensen" te jagen. "De doelwitten zijn allemaal niet-Marokkanen en zwart, ongeacht hun administratieve situatie (...), het is een racistisch beleid dat twijfel doet ontstaan over het migratiebeleid.", aldus de woordvoerder van GADEM.

Ook de situatie van 142 migranten, waarvan sommigen al meer dan een maand in politiekantoren in Tanger worden vastgehouden, werd gehekeld. Hun situatie is volgens de organisatie "extreem zorgwekkend".

Een verantwoordelijke van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse zaken vertelde aan persagentschap AFP dat de autoriteiten en veiligheidsdiensten volgens de wet het recht hebben om de verblijfsdocumenten van buitenlanders op eender welk moment te controleren. Deze buitenlanders hebben tevens "dezelfde rechten als Marokkanen" en er kunnen "geen minderjarigen worden uitgezet". Alle terugkeren naar de landen van herkomst gebeuren bovendien in samenwerking met de autoriteiten van deze landen.

Bladna.nl