Zoeken

Marokko: vijf jaar geen belastingen voor voetbalclubs

29 mei 2021 - 20:40 - Economie

©

De oprichting van sportvennootschappen heeft wettelijke en fiscale veranderingen noodzakelijk gemaakt. Tijdens een dinsdag gehouden conclaaf hebben de Belastingdienst (DGI), de Marokkaanse Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (CNSS) en vertegenwoordigers van de clubs de implicaties van deze hervorming besproken. De clubs zullen de komende 5 jaar vrijgesteld worden van belastingen.

De inwerkingtreding van de wet op de sportvennootschappen was het belangrijkste onderwerp op de agenda van de bijeenkomst eerder deze week met financiers, clubs van de eerste en tweede divisie van de Botola, vertegenwoordigers van de DGI en de CNSS in het Mohammed VI complex van Maâmora.

De voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond FRMF drong er bij alle clubs op aan om zich aan deze gewenste verandering in het voetballandschap te houden. Daartoe moeten wetteksten met betrekking tot belastingaangiften en met betrekking tot de CNSS, worden herzien, zei hij. Fouzi Lekjaa voegde eraan toe dat de bijdragen aan de CNSS bedoeld zijn om de spelers, maar ook de technische en medische staf, in staat te stellen om aan het einde van hun carrière een waardig en menswaardig leven te leiden.

De waarnemend directeur van het DGI verklaarde van zijn kant dat na de beslissing om clubs om te vormen tot sportvennootschappen, overeengekomen werd dat deze vennootschappen volledig zouden worden vrijgesteld van vennootschapsbelasting gedurende een periode van vijf opeenvolgende belastingjaren, te beginnen met het eerste jaar waarin zij actief waren.

Deze vrijstelling omvat de belasting op akten en documenten waarbij sportverenigingen hun activa en passiva geheel of gedeeltelijk inbrengen in sportvennootschappen, die overeenkomstig de bepalingen van wet 30-09 zijn opgericht. Hassan Boubrik, hoofd van de CNSS, hoopt dat andere disciplines aan dit project zullen deelnemen.

Bladna.nl