Zoeken

Marokko: hoge ambtenaren riskeren ontslag door verzuim van aangifte vermogensbelasting

13 november 2020 - 20:20 - Economie

©

In totaal zijn er 89.070 belastingaangiftes ingediend bij de verschillende financiële jurisdicties van Marokko. Dit betekent dat duizenden mensen nog geen belastingaangifte hebben gedaan.

Tijdens de presentatie van de sectorbegroting aan het Parlement gaf de voorzitter van het Rekenhof van Marokko, Driss Jettou, een update over de aangiftes van vermogensbelasting. Tot eind oktober zijn er in de verschillende financiële jurisdicties van het koninkrijk slechts 89.079 aangiften ingediend. Jettou waarschuwde de duizenden hoge ambtenaren en gekozen functionarissen die de aangifte nog niet hebben gedaan dat zij conform de geldende wetten hun functie kwijt kunnen raken.

Het Rekenhof en de verschillende betrokken overheidsdiensten zijn in overleg om de wet voor vermogensaangiften te herzien. Om de controleprocedure efficiënter te maken, zal het aantal ambtenaren en gekozen functionarissen dat de controles uitvoert, wordt verminderd.

De Rekenkamer is ook van plan om de regels voor de financiën van politieke partijen te herzien. De nieuwe regels hebben het doel om de uitgaven van politieke partijen beter te kunnen beheersen. Dan gaat het vooral om de uitgaven voor catering en vervoer, meldt Aujourdhui le Maroc.

Ook presenteerde Jettou de begroting voor de financiële jurisdicties van Marokko in 2021. Voor de salarissen en bonussen van de ambtenaren wordt volgend jaar 311 miljoen dirham uitgetrokken. Het budget voor uitrusting en diverse uitgaven is vastgesteld op 50 miljoen dirham. Voor het Hooggerechtshof is in 2021 een bedrag van 39 miljoen dirham beschikbaar voor prestatiebonussen, 18 miljoen dirham voor de uitrusting van de financiële rechtbanken met computer-, technische en kantoorautomatiseringsapparatuur en 11 miljoen dirham voor regionale rechtbanken.

Het Rekenhof gaat binnenkort een voorlopig rapport publiceren over de opvolging van de aanbevelingen in haar rapporten. In overleg met de betrokken afdelingen wordt gekeken hoe er beter kan worden voldaan aan de aanbevelingen uit de rapportages.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team