Zoeken

Marokko: 500 miljoen dollar voor drie industriële zones (video)

2 mei 2021 - 20:20 - Economie

©

Marokko heeft voor 500 miljoen dollar aan aanbestedingen uitgeschreven om de industriële sector een nieuwe impuls te geven. Het is de bedoeling dat publieke en private partijen samen deze industriële projecten gaan bedenken en uitvoeren.

De Britse website Global Construction Review meldt dat er aanbestedingen zijn uitgeschreven voor een industriezone in Bouznika-Cherrat (ongeveer 40 km ten noordoosten van Casablanca), een nieuwe industriezone in Sahel Lakhyayta en een uitbreiding van de bestaande industriezone van Had Soualem (ongeveer 40 km ten zuidwesten van Casablanca). Het ministerie van Industrie, Handel en Groene en Digitale Economie en de Amerikaanse Millennium Challenge Corporation (MCC), zijn twee partijen die betrokken zullen zijn bij de ontwikkeling en uitvoering van deze projecten.

De Marokkaanse overheid is al begonnen met opruimwerkzaamheden op de terreinen waar de industriezones Sahel Lakhyayta en Had Soualem zullen worden aangelegd. Het ministerie van Industrie, Handel en Groene en Digitale Economie heeft in een persbericht laten weten dat het doel van de aanbestedingen is om investeerders aan te trekken die hun geld willen investeren in de industriële sector in Marokko. Dit moet tevens banen gaan opleveren voor hooggeschoolde Marokkanen, iets waar veel behoefte aan is om de schade die de coronavirus-pandemie heeft aangericht aan de Marokkaanse economie weer te herstellen.

Geïnteresseerde bedrijven en investeerders kunnen meedingen naar één, twee of alle drie de projecten. Wel moet er voor elk project een apart bod worden gedaan. Investeerders die de projecten krijgen toegewezen moeten een registratievergoeding betalen, de grond aankopen en alle infrastructuur aanleggen die nodig is voor de uitvoer van het project. Ook moeten zij een plan indienen voor het beheer van de industriezones die voldoet aan internationale normen.

De selectie van de kandidaten zal in twee stappen worden uitgevoerd. Eerst wordt er gekeken of de geïnteresseerde partij in staat is om de projecten technisch uit te voeren en of de financiering van het project solide is. Vervolgens wordt er gekeken wie het beste plan heeft tegen de meest gunstige kosten. De geselecteerde kandidaten voor de projecten Had Soualem en Sahel Lakhyayta zullen een samenwerkingsovereenkomst van 30 jaar aangaan met de Marokkaanse overheid. Voor het project in Bouznika is de duur van het contract 15 jaar. Bedrijven en investeerders moeten vóór 17 september hun voorstellen inzenden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team