Zoeken

Marokko is doorvoerhaven van cocaïne naar Europa

3 maart 2014 - 18:34 - Marokko

©

Drugskartels uit Latijns-Amerika gebruiken Marokko steeds vaker als doorvoerhaven voor de cocaïnehandel naar Europa. Dat vertelde een bron van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan Al Massae.

Drugs wordt via West-Afrika naar Marokko vervoerd, waarna het Europa wordt binnengesmokkeld. Dezelfde bron waarschuwt tegen de opkomst van extremisme en de georganiseerde misdaad in Noord-Afrika en de Sahel regio.

De inkomsten van de drugshandel en andere smokkelhandels worden volgens de ambtenaar gebruikt om de corruptie in stand te houden binnen de instellingen die criminaliteit moeten bestrijden.

In 2010 had de toenmalige Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Taib Fassi Fihri, reeds gewaarschuwd tegen de opkomst van cocaïnehandel vanuit Latijns-Amerika.

De International Narcotics Control Board oordeelde een jaar geleden dat de inzet van Marokko in de strijd tegen de drugshandel positief was. Een controleversterking aan de grenzen, de opleiding van agenten en de samenwerking met internationale politiediensten zoals Interpol zijn volgens het orgaan hoopgevend.

Bladna.nl