Zoeken

Marokko doelwit van nieuwe Algerijnse beschuldigingen

24 augustus 2021 - 18:30 - Marokko

©

Algerije beschuldigt Marokko van het openen van opleidingscentra voor de Beweging voor de Zelfbeschikking van Kabylië (MAK), met als doel het land aan te vallen.

Een betrouwbare bron zegt dat Marokko leden van de MAK-beweging, die beschouwd wordt als een "terroristische organisatie", heeft ondergebracht in "opleidingscentra" die enkele maanden geleden werden geopend. Het koninkrijk zou hen alle benodigde logistiek aangeboden hebben om te trainen, "zodat ze op het juiste moment Algerije aan zouden kunnen vallen", meldt de Algerijnse website La Patrie News. Het gaat om opleidingscentra in Laayoune en Smara, aldus dezelfde bron. "Deze centra [...] worden beheerd door de inlichtingennetwerken van de Makhzen, Frankrijk, de zionistische entiteit en de Servische terreurorganisatie Otpor."

Lees ook: Algerije militariseert grens met Marokko

In een vergadering van de Hoge Veiligheidsraad (HCS), die werd voorgezeten door het Algerijnse staatshoofd Abdelmadjid Tebboune, werden de Beweging voor de Zelfbeschikking van Kabylië (MAK) en de Rachad-beweging, ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke branden waarbij meer dan 90 mensen om het leven kwamen. De twee bewegingen worden ingedeeld onder "terroristische organisaties" en zouden in bescherming zijn genomen door Marokko en Israël. "De oorlogsdaden van Marokko tegen Algerije zetten aan tot een heroverweging van de betrekkingen tussen beide landen en tot een versterking van de bewaking aan de westgrenzen van het land", aldus een verklaring van het Algerijnse presidentschap.

In dezelfde week heeft het Algerijnse leger de grens met Marokko gemilitariseerd en de noodtoestand afgekondigd, aldus het medium van de voormalige minister van Defensie Khaled Nizar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team