Zoeken

Marokko: dienstplicht "optioneel" voor vrouwen en Marokkanen in het buitenland

19 december 2018 - 18:30 - Marokko

©

De herinvoering van de militaire dienstplicht voor jonge Marokkanen tussen 19 en 25 jaar wordt uiteindelijk "optioneel" voor vrouwen en Marokkanen in het buitenland.

Onderminister Abdelatif Loudiyi van Defensie verklaarde voor de parlementaire commissie dat de dienstplicht in september 2019 in werking zal treden met de aanwerving van 10.000 jongeren. Het leger kan momenteel niet meer jongeren tegelijk opleiden.

De bewindsman liet ook weten dat jongeren die vrijwillig in het leger willen dienen, voorrang zullen krijgen.

Door de vele uitzonderingen en een te lage opleidingscapaciteit bij de Royal Armed Forces zal de dienstplicht maar deels verplicht zijn. Veel jongeren die de leeftijd hebben om te dienen zullen als gevolg niet worden opgeroepen.

Volgens de nieuwe wet over de dienstplicht moeten alle jonge Marokkanen tussen 19 en 25 jaar twaalf maanden in het leger dienen, behalve voor studenten en jongeren met familiale verplichtingen. Nieuwe rekruten zullen het recht hebben op een kleine salaris. Jongeren die weigeren de dienstplicht te verrichten riskeren tot drie maanden gevangenisstraf en een boete.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team