Zoeken

Marokko: "Covid-19 heeft religie naar achtergrond geduwd"

13 april 2020 - 18:00 - Marokko

©

In een column voor L’Obs schrijft Mohammed Ennaji, Marokkaanse historicus en socioloog, over een ongekend en historisch feit: de sluiting van moskeeën in Marokko vanwege het coronavirus.

"Gesloten moskeeën! Sinds de afkondiging van de noodtoestand zijn moskeeën in Marokko niet enkel leeg, maar ook gesloten door de overheid. Dit is een ongekende, historische gebeurtenis", zegt de historicus.

Vanuit een "modern maar schokkend standpunt" zou men volgens Ennaji kunnen zeggen dat het "coronavirus in Marokko niet alleen negatieve aspecten heeft". Het is volgens hem "alsof de religieuze tijd even wordt stilgelegd, misschien met de belofte van een seculiere staat".

Mohammed Ennaji gaat terug in de geschiedenis om mensen bewust te maken van het belang van deze historische beslissing.

"Net als andere Arabische landen kende Marokko voor de twintigste eeuw zeer zware periodes van hongersnood en epidemieën. Het volk, dat honger leed en ziek was, waarvan sommigen stervend waren, had vanwege de afwezigheid van medicijnen en de zwakte van de staat, geen andere oplossing dan te knielen en tot de hemel te bidden". Het geloof is daarmee "één van de belangrijkste elementen geworden van het beheer van de maatschappij tijdens crisissen".

Voor de socioloog is het besluit om de moskeeën te sluiten een indirecte erkenning van het feit dat de religie niet langer kan worden beschouwd als een remedie in de strijd tegen plagen. "Het gevaar dat het coronavirus vertegenwoordigt, in het bijzonder voor de nationale economie en de werkgelegenheid, verpulvert de angst om gebedshuizen te sluiten. En zo zet het de religie op de achtergrond.", aldus Mohammed Ennaji.

Bladna.nl