Zoeken

Marokko: 13 miljard dirham voor stimulering staatsbedrijven

5 augustus 2021 - 12:40 - Economie

©

Met het oog op een economische heropleving na de coronacrisis, kregen luchthavens, spoorwegen, energiebedrijven, audiovisuele media en bedrijven voor ruimtelijke ordening in Marokko, een financiële steun van de staat in het kader van de gewijzigde begrotingswet voor 2020. Eind september 2020 ging dit over een bedrag van 23,80 miljard dirham, tegenover 21,47 miljard dirham op eind september 2019.

In haar verslag van 2020, met als titel "Een ongekende mobilisatie voor de structurele hervorming van overheidsbedrijven", heeft de Directie Overheidsbedrijven en Privatisering (DEPP), aangegeven dat de totale financiële behoefte in de sectoren luchthavens, spoorwegen, energie, audiovisuele media en ontwikkeling, 12,69 miljard dirham bedroeg in 2020. Zij merkt hierbij op dat de context die door de pandemie is ontstaan, een sterke impact heeft gehad op de sector van overheidsbedrijven.

Lees ook: Coronavirus Marokko: 5 miljard dirham aan Europese steun

Andere sectoren zijn veerkrachtiger gebleken, zoals bijvoorbeeld de bankensector, de havens, de telecomsector en de mijnbouwsector, met name onder impuls van het staatsbedrijf voor de productie van fosfaat OCP, aldus dezelfde bron.

De directie preciseert dat de subsidies die toegekend zijn in het kader van de gewijzigde begrotingswet voor 2020, 23,80 miljard dirham bedroegen eind september 2020, tegenover 21,47 miljard eind september 2019. De gezondheidscrisis heeft vooral "de kwetsbaarheid van de sociale infrastructuur aan het licht gebracht, waardoor duidelijk wordt dat meer moet worden geïnvesteerd in prioritaire sectoren", benadrukt het DEPP, dat pleit voor een nieuwe, toekomstgerichte aanpak om crisissen op te kunnen vangen.

Om de verschillende uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, moet de overheidssector "zich herbezinnen over de prioritering en uitvoering van zijn investeringsprojecten, door middel van innovatieve financieringsregelingen en een optimale structurering van de projecten door het betrekken van de particuliere sector", aldus het DEPP.

Lees ook: Marokko: 534 miljoen dirham om toerisme terug op gang te krijgen

De staatscontroleurs en regeringscommissarissen keurden vorig jaar 1209 aanbestedingen goed (3,67 miljard dirham), tegenover 4804 in 2019 (19,97 miljard dirham). De weigering van goedkeuring betrof 47 contracten voor een bedrag van 41 miljoen dirham, d.w.z. minder dan 1% van het totaal van de door overheidsbedrijven gesloten contracten, rekening houdend met het feit dat de bestreken periode alleen het eerste kwartaal van 2020 betreft, de periode vóór de afkondiging van de noodtoestand op gezondheidsgebied. In 2020 werden er ook 132 verificatie- en controlemissies uitgevoerd en zijn 228 verslagen over het begrotingsjaar 2019 opgesteld, aldus dezelfde bron.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team