Zoeken

Marokko blokkeert miljoen subsidie aan Tropenmuseum door rel met Nederland

5 november 2014 - 17:07 - Economie

©

Het Tropenmuseum in Amsterdam verliest mogen een subsidie van één miljoen euro beloofd door Marokko. De diplomatieke spanningen tussen Marokko en Nederland zouden er de oorzaak van zijn.

Het museum zou volgend jaar een grote tentoonstelling over Marokko hosten. Marokko had een sponsorbedrag van een miljoen euro toegekend voor de tentoonstelling.

Onlangs kreeg het Tropenmuseum echter van de Marokkaanse autoriteiten te horen dat de subsidie voor onbepaalde tijd on hold is gezet. Dat meldt een woordvoerder van het Tropenmuseum.

De maatregel zou rechtstreeks te maken hebben met de beslissing van Nederland om het uitkeringsverdrag van 1972 met Marokko op te zeggen. Nederland wil de uitkering aan uit Nederland teruggekeerde Marokkanen met 40 procent verlagen. Dit kan enkel als het verdrag met Marokko wordt opgezegd.

In Marokko wordt er "met diepe teleurstelling" op de opzegging gereageerd. Minister Salaheddine Mezouar van Buitenlandse zaken heeft laten weten dat de opzegging niet zonder gevolgen zou blijven. Het Tropenmuseum is daar een eerste bewijs van.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team