Zoeken

Marokko bespaart 9 miljard door prijsstijging benzine

17 juli 2013 - 17:09 - Economie

©

De stijging van de brandstofprijzen ingevoerd in 2012, zal de Marokkaanse staatskas ruim 9 miljard opbrengen. Dat meldt minister Mustapha El Khalfi van Communicatie

In juni vorig jaar besloot de regering onverwachts de prijzen van benzine, diesel en industriële brandstof te verhogen. De prijs van benzine steeg toen met 2 dirham de liter en die van diesel met 1 dirham.

Volgens Mustapha El Khalfi had de regering voor 2012 op een besparing van 5 miljard dirham geraamd. Door ongunstige wisselkoersen werd dit bedrag niet gehaald. Dit jaar zou het volgens El khalfi heel anders liggen, met name dankzij voordeligere wisselkoersen.

De regering blijft daarom positief en denkt de uitgaven van de compensatiekas dit jaar te kunnen beperken tot 42 miljard dirham, zoals voorzien door de Begrotingswet 2013.

Marokko werkt aan de hervorming van de compensatiekas, wat inhoudt dat de overheid geleidelijk aan rechtstreekse subsidies aan de armen (3,5 miljoen mensen) gaat gaan toekennen. De hervorming dat de goedkeuring heeft van Koning Mohammed VI, wordt aangemoedigd door het Internationaal Monetair Fonds. De organisatie belooft aanzienlijke leningen aan Marokko, als de kas binnen de vijf jaar verdwijnt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team