Zoeken

Onvrede in Marokko door stijging melkprijs

17 augustus 2013 - 19:00 - Economie

©

Melkproducent Centrale Latière heeft onverwachts de melkprijzen verhoogd in Marokko. Een halve liter melk kost nu 3,50 dirham tegen 3,30 dirham voorheen.

De liter UHT-melk steeg van 8,50 naar 9 dirham en die van volle melk van 9 naar 9,50 dirham. Een aantal andere producten van Centrale Laitière zijn tot 60 cent duurder geworden.

Copag dat het merk Jaouda commercialiseert, en melkproducent Colainord, hebben vrijdag hun prijzen aangepast aan die van Centrale Laitière.

De voorzitter van een Marokkaanse NGO die anoniem wil blijven, vertelde ons dat Copag en Centrale Laitière prijsafspraken hadden gemaakt, wat bij de wet verboden is.

Op internet wordt er opgeroepen tot een boycotactie tegen Centrale Laitière, omdat de groep als eerste haar prijzen verhoogde.

De regering zegt geen invloed te hebben gehad op de prijsstijging. "De wet op de liberalisering van prijzen en concurrentie, geeft ​bedrijven het recht om hun prijzen te verhogen, onder voorbehoud dat ze dit op voorhand aankondigen" aldus Najib Boulif, minister van Algemene zaken, aan Akhbar Al Yaoum.

De totale omzet van de zuivelsector in Marokko draait rond de 10 miljard dirham. Copag en Centrale Laitière hebben 80% van de Marokkaanse zuivelmarkt in handen.

Een Marokkaan verbruikt gemiddeld 55 liter melk per jaar, wat één van de laagste gemiddelden in de wereld is. Toch wil het land tot 4,5 miljard liter melk gaan produceren in 2020.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team