Zoeken

Marokko-Algerije: informatie-oorlog woedt

27 september 2011 - 19:00 - Marokko

©

Het Algerijnse departement van inlichtingen en veiligheid (DRS), is de enige ware baas in Algerije. Zijn belangrijkste taak zou zijn om alle diplomatieke inspanningen van Marokko te ondermijnen, waardoor een normalisering van de betrekkingen tussen de twee buurlanden zeer moeilijk wordt en een oplossing voor de Saharakwestie niet gevonden kan worden.

Een diplomatieke kabel van Thomas Riley, voormalige Amerikaanse ambassadeur in Rabat, daterend van 2005 en uitgegeven door Wikileaks, vertelt ons wat meer over een ontmoeting van koning Mohammed VI met U. S. senator Richard Logard in 2005 in Marokko.

De Koning zou toen aan Logard hebben uitgelegd dat alle initiatieven van Marokko om de betrekkingen met Algerije te verbeteren, werden geblokkeerd door Algerije. Mohammed VI vertelde ook aan de senator dat een verklaringen over de Sahara van de toenmalige Algerijnse minister van Staat, Abdelaziz Belkhadem, aan de oorsprong lag van zijn afwezigheid tijdens de Noord-Afrikaanse top-ontmoeting in 2005 in Algiers.

De onderzoeker gespecialiseerd in militaire en strategische kwesties, Abderrahmane Mekkaoui, geciteerd door het weekblad Al-Ayam, beweert dat de Algerijnse inlichtingendiensten een erfenis zijn uit de Ottomaanse periode, toen deze rijk zich nog tot Algerije uitbreidde. De DRS controleert alle strategische kwesties van het land en geen enkele politicus, hoe gemotiveerd hij ook is, kan daar iets aan veranderen.

He geval van de overledene Algerijnse president in ballingschap in Marokko, Mohamed Boudiaf, vermoord in 1992 omdat hij had geprobeerd het leger te bestrijden dat Algerije bestuurde, is een voorbeeld onder vele anderen. Er is ook het geval van een aantal Algerijnse officieren die hadden geprobeerd de werking van de inlichtingendiensten, opgesteld door Kolonel Abdelhafid Boussouf die zijn netwerken ontwikkelde vanuit Larache en Casablanca waar hij woonde, te hervormen.

Boussouf’s netwerken waren zeer actief in de academische en financiële wereld, en de media. Deze maakten het voor Algerije mogelijk de algemene situatie in Marokko te volgen, en hadden voor opdracht de verzwakking van de Marokkaanse monarchie maar vooral niet zijn vernietiging, aldus Abderrahmane Mekkaoui.

De DRS zou over een groot aantal dossiers over Marokko beschikken, onder anderen over het leger, door Marokkaanse deserteurs aan te werven en conflictgebieden te infiltreren. Het ministerie van inlichtingen- en veiligheidsdiensten in Algerije is ook verantwoordelijk voor alle gevoelige Algerijnse bestanden en doet alles wat in zijn macht ligt om Marokko te verzwakken. Het doel is om het koninkrijk’s imago te beïnvloeden tijdens internationale evenementen en alle diplomatieke inspanningen te dwarsbomen, zegt de expert.

Zo zou de echte hoofdkwartier van het Polisario in Ben Aknoun, Algerije, liggen, op de thuisbasis van de DRS. De geringste beweging van dit front wordt ginder besloten volgens Mekkaoui, die zegt dat de Algerijnse inlichtingendiensten ook regelmatig NGO’s voor mensenrechten in Marokko oprichten om het land te destabiliseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team