Zoeken

Marokkaanse soldaat lekte geheime informatie aan Algerije

9 mei 2013 - 22:07 - Marokko

©

Een Marokkaanse soldaat is voor de militaire rechtbank in Rabat verschenen, voor desertie naar Algerije, aan wie hij geheime informatie heeft doorgespeeld.

Zelf beweert de soldaat drie maanden lang door het Algerijns leger te zijn gemarteld. Herhaaldelijk zou hem zijn gevraagd wie de grootste vijand van Marokko is, het Polisario of Algerije. Ook werd hij ondervraagd over de Zandoorlog in 1963 en de nieuwste wapenaankopen van Marokko. Vervolgens werd hij aan het Polisario overhandigd.

In Tindouf zou hem zijn voorgesteld naar Mali of Mauritanië te gaan op islamistische groepen te trainen. De militair zegt te hebben geweigerd, maar wel de vragen van een Polisario-minister te hebben beantwoord over de inzet van het Marokkaans leger in de Sahara.

Op 6 april werd hij nabij een Saharaanse kamp op Marokkaans grondgebied achtergelaten. Daar werd door de Marokkaanse politie gevonden en gearresteerd. Het Marokkaans leger zou hij hebben verlaten om te ontsnappen aan een veroordeling voor verkrachting in Khemisset.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team