Zoeken

Marokkanen geëvacueerd uit Soedan door Saoedi-Arabië

29 april 2023 - 18:00 - Wereld

©

Naast zijn eigen burgers heeft Saoedi-Arabië ook Marokkanen en mensen afkomstig van 57 andere landen geëvacueerd uit Soedan, waar honderden mensen zijn gedood in gevechten tussen het regeringsleger en de gevreesde paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF).

Generaal Mohamed Hamdan Dagalo werd na de coup in 2021 aangesteld als vicepresident onder president Abdel Fattah al-Burhan, maar de conflicten tussen de twee generaals verergerden in de afgelopen maanden. De geschillen tussen de twee draaien met name over de plaats van RSF en van het regeringsleger. Die machtsstrijd is nu uitgelopen op een binnenlands conflict. Het land is daardoor in chaos gedompeld. Duizenden proberen de hoofdstad Khartoem en de nabijgelegen gevechtszones te ontvluchten. Sommige landen hebben hun ambassades gesloten en veel landen coördineren gedurfde evacuaties van hun personeel en andere inwoners.

Lees ook: Libië: repatriëring tientallen Marokkanen

Zo ook het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken dat in een verklaring op woensdag een evacuatie-actie uit Soedan bevestigde. Op zaterdag 22 april heeft Saoedi-Arabië in totaal 1687 mensen geëvacueerd, waaronder 13 Saoediërs en burgers van 58 andere landen. In Soedan gestrande Marokkanen werden geëvacueerd van de stad Khartoem naar die van Port Soedan, alvorens aan boord van een schip naar Djedda in Saoedi-Arabië te worden overgebracht.

Lees ook: De ongelooflijke reis van twee Marokkanen om Oekraïne te verlaten (video)

Marokko heeft ook de evacuatie van zijn onderdanen aangekondigd. "Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in Soedan en de verslechtering van de veiligheidssituatie in dit broederland, heeft Koning Mohammed VI van Marokko instructies gegeven om te zorgen voor de repatriëring van Marokkaanse onderdanen uit dit land", aldus een verklaring van de Marokkaanse diplomatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team