Zoeken

Marokkanen geëvacueerd uit Gazastrook

4 november 2023 - 16:00 - Wereld

©

Een groep Marokkanen dat vast zit in de Gazastrook, staat klaar voor een aanstaande evacuatie via de grensovergang van Rafah. Volgens bronnen binnen de Marokkaanse ambassade in Ramallah, is één van hen ernstig gewond en zou hij zo snel mogelijk naar Egypte worden geëvacueerd om daar de nodige medische zorg te krijgen.

In de loop van deze week werden burgers uit diverse landen, waaronder Jordanië, Bulgarije, Australië, Japan, Finland en de Tsjechische Republiek, samen met medewerkers van het Rode Kruis en andere NGO’s, naar Egypte geëvacueerd. Op donderdag werden ook burgers uit de Verenigde Staten, België, Nederland, Zwitserland, Italië en Mexico geëvacueerd.

Lees ook: Marokko: publieke druk om banden met Israël te herzien

"We hebben van de bevoegde autoriteiten te horen gekregen dat de evacuatie van de Marokkanen in de Gazastrook zo snel mogelijk moet plaatsvinden. Een ernstig gewonde Marokkanen is al op een speciale lijst van gewonden geplaatst die op het punt staan naar Egypte te vertrekken," meldde de ambassade van Marokko in Ramallah deze week. De diplomatieke missie benadrukt de intensieve druk op de Rafah-overgang, met vele landen die hun burgers uit de Gazastrook willen halen. "Het proces wordt zorgvuldig en geleidelijk uitgevoerd onder toezicht van de Egyptische en Israëlische autoriteiten", aldus een ambassadewoordvoerder volgens Hespress.

Lees ook: Humanitaire hulp uit Marokko bereikt Gaza

In totaal hebben 272 Marokkanen in de Gazastrook gevraagd te worden geëvacueerd. De ambassade houdt dagelijks contact met hen om hun veiligheid te waarborgen en hen te begeleiden naar veilig Egyptisch grondgebied.

Bladna.nl