Zoeken

Marokkanen dol op gebruikte Spaanse taxi’s

16 augustus 2023 - 18:00 - Marokko

©

In Spanje gebruikte taxi’s zijn meestal bedoeld voor export naar landen zoals Marokko, Roemenië, Bulgarije en Senegal.

Het verkopen van afgedankte taxi’s in het buitenland is een veelgebruikte oplossing om van deze voertuigen af te komen. "Het is erg moeilijk voor een particulier om hem van je te kopen," legt Manuel uit aan El Periodico de Espana, waarbij hij opmerkt dat hij er twee heeft verkocht aan Marokkanen die zich bezighouden met het kopen, verkopen en exporteren van gebruikte taxi’s. "Hier in Spanje worden veel taxi’s gekocht om ze in het buitenland te verkopen," bevestigt José Miguel Funez, communicatieverantwoordelijke van de Professionele Taxi Federatie van Madrid.

Lees ook: Marokko verbiedt vervuilende voertuigen vanaf 1 januari

Volgens diverse bronnen uit de sector ligt de exportactiviteit in handen van zowel Spaanse als Marokkaanse particulieren. "Er zijn Marokkanen die naar je toe komen terwijl je wacht op je klanten of op het station, en op basis van je kentekenplaat kunnen ze zien of je op het punt staat te vernieuwen of niet. Als ze zien dat je geïnteresseerd bent, laten ze je 500 euro achter als aanbetaling met hun kaart zodat je ze kunt bellen," legt Manuel uit.

De taxichauffeur geeft dan een bon aan de koper, een "geheel legale" procedure dat de koper voorrang geeft wanneer de eigenaar besluit het voertuig daadwerkelijk te verkopen. "Op basis van mijn ervaring kan ik zeggen dat Marokkanen legaler zijn dan Spanjaarden. Ze regelen alle papierwerk en maken het je gemakkelijk," zegt Manuel, waarbij hij opmerkt dat hij een vijf jaar oude taxi met 200.000 kilometer heeft verkocht voor 3200 euro, en andere met 400.000 kilometer voor 900 euro.

Lees ook: Dit zijn de meest verkochte tweedehands voertuigen in Marokko

"Ze brengen ze per boot naar Marokko en daar, omdat de monteurs goedkoper zijn, repareren ze ze. Ze zullen tussen de 500 en 1000 euro verdienen aan elke auto," schat hij. "De meeste in andere landen gekochte taxi’s moeten als taxi’s blijven functioneren. Er is veel vraag vanuit Bulgarije en Senegal, vooral, maar ook uit Roemenië, Portugal, Frankrijk...", legt een Marokkaanse bemiddelaar uit die advertenties plaatst op de website Milanuncios.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team