Zoeken

Zes Marokkanen ter dood veroordeeld in Somalië

3 maart 2024 - 09:00 - Wereld

©

Een militaire rechtbank in het noorden van Somalië heeft zes Marokkanen ter dood veroordeeld wegens hun lidmaatschap van de terreurbeweging Daesh.

De zes Marokkanen werden schuldig bevonden aan "pogingen om hun eigen leven, dat van de moslimgemeenschap en dat van het Somalische volk te vernietigen en chaos in het land te zaaien", aldus Ali Dahir, vice-president van de militaire rechtbank in Bossaso, in de deelstaat Puntland.

Lees ook: Marokkaan Brahim Saadoun ter dood veroordeeld in Oekraïne

De aanklagers voerden aan dat de mannen in Puntland waren gearresteerd en dat de ondervraging bijna een maand had geduurd. Naast de doodstraf voor de Marokkanen kregen een Ethiopiër en een Somaliër in dezelfde zaak 10 jaar gevangenisstraf.

Lees ook: Belgische Marokkaan ter dood veroordeeld in Irak

Somalië kampt al jaren met onveiligheid, met name door terreurbewegingen die gelieerd zijn aan Daesh en al-Shabab. Al-Shabab werd in 2011 uit de hoofdstad Mogadishu verdreven door de Afrikaanse Unie-vredesmacht ATMIS, maar controleert nog steeds grote delen van het platteland en voert regelmatig dodelijke aanslagen uit op civiele, politieke en militaire doelen. In oktober 2023 meldde de Somalische regering dat 1650 al-Shabab-terroristen waren gedood en meer dan 550 anderen gewond waren geraakt tijdens militaire operaties in het zuiden en centrum van Somalië.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team