Zoeken

Zes Marokkanen riskeren executie in Somalië

29 maart 2024 - 11:00 - Wereld

©

Zes Marokkanen zijn in Somalië ter dood veroordeeld vanwege hun vermeende banden met de terroristische organisatie Daesh. Marokkaanse mensenrechtenorganisaties eisen de onmiddellijke annulering van de straf en bepleiten een repatriëring van de zes mannen.

In een gezamenlijk communiqué uiten de Coalitie Marokkanen Tegen de Doodstraf, het Netwerk van Advocaten Tegen de Doodstraf, en vier andere organisaties hun diepe bezorgdheid over de doodstraf die door een militaire rechtbank in Noord-Somalië is uitgesproken. De mannen zouden door een vuurpeloton geëxecuteerd worden.

Lees ook: Brahim Saadoun riskeert nog steeds executie in Oekraïne

De organisaties benadrukken dat de doodstraf "nooit gerechtvaardigd kan zijn, zelfs niet voor de meest ernstige misdaden". Ze dringen er bij de Marokkaanse autoriteiten op aan om alle nodige stappen te ondernemen om de levens van de zes mannen te redden en hun terugkeer naar Marokko te bewerkstelligen.

De identiteit, leeftijd en exacte omstandigheden van hun arrestatie en berechting blijven onduidelijk. Volgens het communiqué verklaarden enkele van de veroordeelden dat ze naar Somalië waren gegaan om werk te zoeken en dat ze niets wisten van de ware aard van hun werkgevers. Ze verlangen ernaar om terug te keren naar Marokko.

Lees ook: Marokko onderhandelt doodstraf Marokkanen in Irak

De advocaat van de zes mannen bevestigt dat ze onwetend waren over de banden van hun aanwervers met extremisme. Hij is in beroep gegaan tegen de uitspraak en hoopt op vrijspraak. Somalië is één van de weinige landen waar de doodstraf nog steeds wordt toegepast. Vorig jaar werden 55 mensen geëxecuteerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team