Zoeken

Vijf miljoen Marokkanen wonen in het buitenland

13 april 2011 - 08:07 - Marokkanen in het buitenland

©

In het laatste decennium is het aantal Marokkanen die in het buitenland wonen opgelopen tot 5 miljoen mensen, wat overeenkomt met 12% van de Marokkaanse bevolking, zei Mohammed Ameur, de Marokkaanse minister belast met de Marokkanen in het Buitenland, zondag in Berlijn.

Mohamed Ameur kwam aan het woord tijdens het Tweede Congres van de Marokkaans-Duitse vaardigheden (DMK) in Düsseldorf, Duitsland. Daarbij zei hij dat de Marokkaanse overheid een ambitieus beleid voert dat gericht is op de versterking van de banden tussen de Marokkanen in het Buitenland en hun land van herkomst en hen tevens aanmoedigt om zich succesvol te integreren in hun gastland.

Het belang van de Marokkaanse gemeenschap in de wereld, hun diversiteit en hun expertise op vele gebieden, aldus de minister, stimuleert de regering deze dynamisch te ondersteunen en het ontwikkelen van "een geïntegreerde nationale strategie en visie om aan de behoeften van deze mensen te voldoen".

Verschillende Marokkaanse activisten zijn van mening dat de bezoeken van Mohamed Ameur om de Marokkanen in het Buitenland te ontmoeten nutteloos zijn en de kloof aantoont die bestaat tussen het officiële beleid en de ambities van de Marokkanen in de wereld. Deze worden namelijk beschouwd als "melkkoeien", zeggen dezelfde activisten, omdat ze de tweede grootste valuta opbrengers zijn voor het Koninkrijk.

In acht jaar hebben de Marokkanen in het buitenland 307,12 miljard dirham overgemaakt naar hun land van herkomst, zijnde een gemiddelde van 38,39 miljard dirhams per jaar. Deze transacties zouden volgens verschillende verenigingen van Marokkanen in het Buitenland ten goede komen aan 22% van de Marokkaanse burgers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team