Zoeken

Marokkanen buitenland nemen deel aan grondwet-referendum

10 juni 2011 - 12:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Van de vijf miljoen Marokkanen in het buitenland zijn 3,78 miljoen ingeschreven bij de consulaten. Zij zullen allen de mogelijkheid hebben deel te nemen aan het komende referendum. Daarvoor moeten ze op de kiezerslijsten staan en hun registratiekaart op het consulaat hebben. Deze zal namelijk fungeren als kiezerskaart.

Marokkanen in de wereld zullen dus ja of nee kunnen stemmen tijdens de referendum in de consulaten en ambassades van Marokko volgens Driss Ajbali, lid van de "Raad van de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland" (CCME).

Ida Hassan, voorzitter van het "Comité van Marokkanen in het buitenland voor constitutionele hervormingen", moeten in landen zoals Spanje, waar het tiental consulaten de 900.000 Marokkanen die er wonen onmogelijk kan ontvangen, stembureaus moeten worden geopend. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in lokalen van Marokkaanse verenigingen.

De representativiteit van Marokkanen uit het buitenland in de wetgevende organen is een onderwerp dat deze bevolking, waarvan 85% in Europa leeft, zeer ten harte ligt.

In Marokko is een groot aantal Marokkaanse politiekers van mening dat Marokkanen uit het buitenland enkel in de Tweede Kamer vertegenwoordigd moeten worden, welke mening niet wordt gedeeld door Ida Hassan voor wie een beperking aan de Tweede Kamer een abstractie van de rechten van deze mensen zou zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team