Zoeken

Vier Marokkaanse vrouwen bij machtigste in Arabische wereld

4 februari 2022 - 21:00 - Marokko

©

Vier Marokkaanse vrouwen staan op de meest recente ranglijst van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes Middle East, met de 50 machtigste zakenvrouwen in de regio Midden-Oosten-Noord-Afrika.

Nezha Hayat bekleedt de 9e plaats op de ranglijst van de 50 machtigste zakenvrouwen in de regio Midden-Oosten-Noord-Afrika. Ze zakt daarmee één plaats ten opzichte van 2021. Hayat staat sinds 2016 aan het roer van Marokko’s Autoriteit voor de Kapitaalmarkt. De Casablanca Stock Exchange had in januari 2022 een marktkapitalisatie van meer dan 74,2 miljard dollar. Als voorvechter van vrouwenrechten is zij één van de stichtende leden en voorzitter van de vrouwelijke ondernemersvereniging in Marokko, een non-profitorganisatie die zich inzet voor de bevordering van de deelname van vrouwen in de raden van bestuur van publieke en particuliere ondernemingen.

Lees ook: Twee Marokkaanse miljardairs in nieuwe Forbes-ranglijst

Salwa Idrissi Akhannouch staat op plaats 14, vijf plaatsen hoger dan vorig jaar. Ze richtte in 2004 de groep Aksal op, die meer dan 1000 werknemers telt en de enige franchisenemer is voor 45 toonaangevende merken in Marokko. In 2008 lanceerde Akhannouch het project van de Morocco Mall, die in 2011 werd geopend. Het winkelcentrum beslaat 10 hectare met 70.000 vierkante meter aan commerciële ruimte in Casablanca. In 2011 richtte Salwa Akhannouch ook de Aksal Training Academy op voor carrières in de detailhandel, en het Aksal Social Initiative om sociale, culturele, educatieve en gezondheidsprojecten te ondersteunen.

Miriem Bensalah Chaqroun gaat van plaats 36 in 2021 naar plaats 16 dit jaar. Ze trad in 1990 in dienst bij haar familiebedrijf, de Holmarcom Group. De holding opgericht in 1978. Zij is ook vice-voorzitter en CEO van Les Eaux Minerales d’Oulmes, dat genoteerd is aan de beurs van Casablanca en één van de grootste merken van mineraalwater in Marokko is. Chaqroun werd door de secretaris-generaal van de VN benoemd tot lid van de Global Investors Alliance for Sustainable Development en zetelt in verschillende nationale en internationale raden, waaronder de Al Akhawayn Universiteit, Suez en Renault-Nissan.

Lees ook: Marokkaanse vastgoedgroepen in Forbes-top

Rita Maria Zniber is de vierde Marokkaanse vrouw op de ranglijst van machtigste zakenvrouwen in de MENA-regio. Zij staat op plaats 35, twee plaatsen lager dan in 2021. Ze is sinds 2014 voorzitter en CEO van Diana Holding en geeft leiding aan meer dan 7500 mensen. Het Marokkaanse voedings- en drankenbedrijf heeft ondernemingen in de landbouw, olijventeelt, pluimveeteelt, handel en distributie. Zniber is ook de stichtende voorzitter van de non-profit vereniging Rita Zniber Foundation, die zich inzet voor achtergelaten kinderen.

De ranglijst van "50 machtigste zakenvrouwen in 2022" houdt rekening met 19 nationaliteiten. De Verenigde Arabische Emiraten en Egypte domineren de ranglijst met elk zeven vertegenwoordigers. Marokko, Saoedi-Arabië, Koeweit en Oman hebben er elk vier.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team