Zoeken

Mythe vruchtbaarheid moslims stort in

27 februari 2013 - 20:25 - Marokko

©

In dertig jaar tijd is de vruchtbaarheid bij moslims drastisch gedaald, met -70% in de Maghreb, en zelfs -75% in landen van het Midden-Oosten zoals Iran. Deze trend gaat alle demografische projecties tegen.

In 1965 voorspelde de Amerikaanse demograaf Kirk Dudley, dat moslims een demografische bedreiging zouden vormen. Vruchtbaarheidscijfers van de laatste tien jaren spreken dit tegen, aldus Le Temps. De daling van de vruchtbaarheid bij moslims vormt, volgens een columnist van de New York Times, dan ook een geruststelling voor het Westen.

Youssef Courbage, demograaf en expert van de Arabische wereld, meent dat "de Maghreb een voortrekkersrol heeft gespeeld in de demografische transitie van Arabische landen". Ook zegt hij dat de daling te moet worden toegeschreven aan politieke en sociologische factoren en niet aan de religie.

In 2006 had Marokko had een onderzoek besteld over de demografische veranderingen tegen 2015. Het onderzoek werd toen uitgevoerd door Youssef Courbage en Emmanuel Todd, op basis van de demografische ontwikkeling van Marokko en de impact ervan op economisch, politiek en sociaal vlak.

In Marokko daalde het aantal geboorten van 5,5 tot 2,5 kinderen per vrouw tussen 1982 en 2004. In de vroege jaren 1960 kreeg een vrouw gemiddeld 7,2 kinderen. In 2012 wordt geraamd op 2,19 kinderen per vrouw.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team