Zoeken

Marokko: minder armoede, sterkere middenklasse

17 mei 2024 - 12:00 - Marokko

©

Een recente studie spreekt het wijdverspreide idee tegen dat de Marokkaanse samenleving steeds meer gepolariseerd raakt. In plaats van te krimpen, is de middenklasse in het koninkrijk juist in opmars en neemt de armoede af.

Uitgevoerd door het Policy Center for the New South (PCNS), onthult de studie een significante daling van het armoedecijfer, van 14% in 2012 naar 9,6% in 2019. Maar dat is niet alles: de ernst van de armoede, met andere woorden de diepte en intensiteit ervan, is in dezelfde periode ook met bijna 60% afgenomen. Deze cijfers getuigen van een reële verbetering van de situatie van de meest kwetsbaren en van een effectieve vermindering van de ongelijkheden.

Lees ook: Alarmerend rapport over precaire situatie van Marokkaanse huishoudens

Volgens het rapport is er "een pro-arme groei waargenomen". Dit betekent dat de situatie van de armste mensen is verbeterd, net als die van een aanzienlijk deel van de middenklasse. Het rapport wijst er ook op dat er geen feitelijke studies zijn om het algemene gevoel van een daling van de levensstandaard te bevestigen.

De middenklasse is, in plaats van te verdwijnen, juist sterker geworden. In 2012 vertegenwoordigde ze 53% van de totale bevolking. Zeven jaar later is dat aandeel gestegen tot 61%, een toename van 16%. Nog verbazingwekkender: de middenklasse is het dominante segment geworden op het platteland, waar ze in 2019 meer dan 70% bedroeg. In stedelijke gebieden is er ook een uitbreiding van de middenklasse te zien, die in 2019 twee derde van de bevolking bereikte, een toename van bijna 15% ten opzichte van 2012.

De versterking van de middenklasse en de vermindering van de armoede hebben geleid tot een afzwakking van de ongelijkheden en de polarisatie van de Marokkaanse samenleving. De Theil-index, die de economische ongelijkheid binnen een bevolking meet, is met 40% gedaald op het platteland, de regio met de sterkste daling van de ongelijkheden. Stedelijke gebieden blijven daarentegen gekenmerkt door een grotere ongelijkheid, ondanks een lichte verbetering.

Lees ook: Marokkaanse huishoudens iets optimistischer over toekomst

De studie is gebaseerd op gegevens van de panelonderzoeken van het Hoge Commissariaat voor Planning (HCP) die in 2012 en 2019 werden uitgevoerd. De steekproef van het onderzoek van 2012 omvatte ongeveer 8000 huishoudens, wat de verdeling van de bevolking van die tijd weerspiegelde (61% in stedelijke gebieden en 39% op het platteland). In 2019 had het onderzoek betrekking op 16.879 huishoudens, waarvan 63% in steden en 37% op het platteland woonde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team