24 mei 2012 - 15:40 - Wereld
Een nieuwe diplomatieke crisis is uitgebroken tussen Spanje en Groot-Brittannië rond Gibraltar, Britse grondgebied in het zuiden van Spanje. In Marokko volgt men zwijgzaam de verrassende reactie van Spanje, dat zelf weigert de kwestie te bespreken van Ceuta en Melilla, twee enclaves in Noord-Marokko onder Spaanse bezetting.
De crisis werd veroorzaakt door de aankondiging van het bezoek van prins Andrew, de zoon van de koningin van Engeland, op 11 juni in Gibraltar. Als antwoord, weigerde Koningin Sofia van Spanje zich naar het diamanten jubileum van koningin Elizabeth II te begeven.
In Spanje gebruikt Rajoy’s regering de zaak om de nationalistische gevoelens te versterken bij de Spanjaarden. De oude slogan "¡Gibraltar español!" werd naar boven gehaald, omdat de terugkeer van Gibraltar Spanje uit de crisis zou helpen.
In Gibraltar blijkt uit een referendum van 2002, dat 98,48% van de bevolking onder de Britse vlag wil blijven en haar fiscale voordelen wil behouden. Bij het referendum moest de Gibraltarezen kiezen voor een gezamenlijke soevereiniteit van Groot-Brittannië en Spanje.
Ondanks dit, geven de Spanjaarden het niet op. Volgens de Britse krant "The Times" is er zelfs sprake van een mogelijk gewapend conflict tussen Spanje en Groot-Brittannië. Sinds enige tijd worden Spaanse vissers, die niet in de wateren van Gibraltar mogen vissen, door de Guardia Civil begeleid tijdens hun werk. Een woordvoerder van de Gibraltarese overheid vreest ervoor dat Groot-Brittannië er de Royal Navy bijhaalt om de Spanjaarden weg te jagen.
Spanje daarentegen weigert alle discussie over Ceuta en Melilla. Nochtans verzwakt het land de twee enclaves in het noorden van Marokko op zowel militair als economisch vlak.
Ondersteund door de Verenigde Staten en Frankrijk, wordt er van Marokko verwacht dat het land een bemiddelende rol speelt in de Straat van Gibraltar, waarvan de controle aan Marokko is afgestaan door Spanje.
Op internet grapt men over de situatie en raad men Spanje aan Ceuta en Melilla aan Marokko te verkopen om uit de crisis te komen, omdat er geen enkele kans is dat het land de rots van Gibraltar terugkrijgt.
Ton cocaïne onderschept op schip naar Marokko
Marokkaanse slavenhandel opgerold in Frankrijk
Agadir breidt busnetwerk uit en vergeet niemand
Casablanca verliest strijd tegen paardenkarren
Duitsland wil werknemers uit Marokko aantrekken
Belgische groep opent hightech serre in Agadir
Ton cocaïne onderschept op schip naar Marokko
Marokkaanse slavenhandel opgerold in Frankrijk
Duitsland wil werknemers uit Marokko aantrekken
Algerijnse leider gearresteerd na uitspraken over Marokkaanse Sahara
Frankrijk mobiliseert voor Marokkaans kind
Marokkaan slachtoffer brutale moord in Italië
Belgen slachtoffer zwendel met dure wijnen vanuit Marokko
Ridouan Taghi wint zaak van Nederlandse staat