Zoeken

Politieke partijen en het Tamazight in Marokko

8 april 2011 - 00:21 - Marokko

©

De kwestie van het Tamazight is niet langer voorbehouden aan de weinige organisaties die er jarenlang hun devies van hadden gemaakt. Sinds koning Mohammed VI beloofde op 9 maart van het Tamazight een officiële taal te maken is het debat hierover zeer gepolitiseerd.

Verschillende politieke partijen die zichzelf improviseren als "DE" Amazigh-verdedigers, eisen nu dat het Tamazight worden erkend door de grondwet als officiële taal, net zoals het Arabisch.

De Volksbeweging (MP), voorgezeten door Mohand Laenser, was de eerste partij die openlijk de inschrijving van het Tamazight in de Marokkaanse grondwet eiste.

De Partij van de Vooruitgang en Socialisme (PPS) en de Nationale groepering van Onafhankelijken (RNI), volgen dezelfde trend. Voor de socialistische USFP zijn het Tamazight en het Arabisch beide nationale talen, maar enkel het Arabisch is een officiële taal in Marokko.

De Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling Partij (PJD) is ervoor van het Tamazight een officiële taal te maken, maar enkel als deze in Arabische karakters wordt geschreven. Met deze eis wuift de PJD niet alleen de inspanningen van het Koninklijk Instituut van de Amazigh Cultuur (IRCAM) weg, maar roept ook tot de versterking van het Arabisch in de nieuwe grondwet.

Politieke partijen blijven dus het Amazigh kwestie behandelen als een gewone taalprobleem, dit terwijl de eeuwige Amazigh activisten een echte erkenning van de Amazigh cultuur als een geheel en de opheffing van het verbod op Amazigh namen eisen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team