Zoeken

Marokkaanse journaliste in Sebta gearresteerd

24 mei 2021 - 19:00 - Wereld

©

Agenten van de Guardia Civil hebben een Marokkaanse journaliste van Chouf TV, Fatima Zahra Rajmi, gearresteerd toen zij in Sebta verslag deed van de migratiecrisis. De journaliste die ook over de Spaanse nationaliteit beschikt, wordt ervan beschuldigd "sensationele verslagen" te hebben gemaakt.

"Sensationele berichtgeving" en een misdrijf uit het verleden waren de redenen voor de arrestatie van journaliste Fatima Zahra Rajmi. Ze deed verslag van de migratiecrisis in Sebta. Tusen 6000 en 8000 mensen, waaronder 2700 minderjarigen, staken op maandag en dinsdag de grens tussen Marokko en de Spaanse enclave over. De journaliste ging de afgelopen dagen verschillende delen van de stad in om Marokkanen te interviewen, met name "over de houding van de Spaanse veiligheidstroepen en hun diensten".

Rajmi verspreidde volgens de Spaanse autoriteiten "leugens" en gebruikte de uitdrukking "Sebta Al Mouhtalla" (bezet Sebta), hetgeen Spanje ergerde. Zij beweerde ook dat Spaanse agenten Marokkaanse vrouwen hadden verkracht en zo het geweld in de overwegend Marokkaanse buurten hadden aangewakkerd.

Op bevel van de strafrechtbank van Almeria heeft de Spaanse Guardia Civil de journaliste vrijdagochtend aangehouden, meldt El Faro de Ceuta. Fatima Zahra Rajmi werd in Almeria vervolgd wegens aanranding en mishandeling, schrijft Le Desk. Een rechter in dezelfde stad had een arrestatiebevel tegen haar uitgevaardigd, maar het arrestatiebevel was niet in werking gesteld voordat zij in 2019 de Spaanse nationaliteit verkreeg.

Fatima Zahra Rajmi werd vrijgelaten na talrijke oproepen tot haar vrijlating op sociale media.

Bladna.nl