Zoeken

Marokkaanse ingenieur werkt aan nieuw koelingssysteem voor vaccins

13 januari 2021 - 16:00 - Wereld

©

Een Spaanse ingenieur van Marokkaanse afkomst heeft samen met andere onderzoekers een milieuvriendelijk koelingssysteem bedacht. De vriezer kan tot -200 graden bereiken en is bestemd voor het vervoer van vaccins.

Het idee ontstond toen er haast geboden was om een koelingssysteem te bedenken om vaccins tegen het coronavirus gekoeld te vervoeren. "We waren er eigenlijk al voor het coronavirus mee bezig," zegt Ali Abbad Andalousi. Hij vertelt dat het coronavirus alles heeft versneld. Op deze manier wilden de onderzoekers een bijdrage leveren aan de strijd tegen de pandemie.

Het systeem maakt geen gebruik van droog ijs of vloeibare stikstof, dit zou juist gevaarlijk zijn als de koeling wordt verplaatst. Andalousi, die uit Fez komt, heeft voornamelijk de controle over de automatiseringssystemen. Hij vertelt dat het systeem al in de commerciële fase zit.

De ingenieur heeft in Spanje zijn studies gedaan. Hij zegt dat hij noodgedwongen werd om het koninkrijk te verlaten. "In Marokko is er geen gebrek aan ideeën en het land heeft briljante onderzoekers en wetenschappers die in het buitenland publiceren," aldus Andalousi. Volgens hem is er geen interesse en geld om zulke projecten in Marokko te financieren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team