Zoeken

Marokkaanse fiscus jaagt op eigenaren vakantiewoningen

21 juni 2024 - 07:00 - Marokko

©

De Marokkaanse belastingdienst heeft de jacht geopend op achterstallige belastingen bij eigenaren van tweede huizen. De Marokkaanse schatkist (TGR) heeft duizenden boetes verstuurd naar eigenaren die hun woon- en onroerendgoedbelasting niet hebben betaald.

De controles vonden met name plaats in Casablanca, Agadir en Tanger. De boetes bedragen soms meer dan 30.000 dirham, wat bij veel eigenaren tot onvrede heeft geleid. Sommigen hebben bezwaar gemaakt tegen de boetes.

Lees ook: Vastgoed Marokko: overheid verplicht betaling belastingen

De actie van de fiscus valt samen met de invoering van een nieuwe belastingplicht per 1 juli. Bij elke vastgoedtransactie is voortaan een bewijs nodig waarin wordt aangetoond dat de lokale belastingen zijn betaald. Deze maatregel moet de inning van woon- en onroerendgoedbelasting en de belasting op onbebouwde terreinen garanderen.

De directeur-generaal van de belastingdienst en de minister van Binnenlandse Zaken benadrukken dat deze maatregelen gericht zijn op het versterken van de financiële middelen van lokale overheden. Door de boetes te innen, hoopt de fiscus de belastinggrondslag te verbreden en de inkomsten uit huurpenningen en lokale belastingen te verbeteren.

Lees ook: Vastgoed: smeergeld weegt op Marokkaanse kopers

De belastingdienst toont zich wel flexibel. Er wordt gestreefd naar oplossingen in overleg, waarbij boetes kunnen worden kwijtgescholden of gespreid betaald.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team