Zoeken

Marokko mist miljarden door onbetaalde boetes criminelen

8 juli 2024 - 12:10 - Marokko

©

De Marokkaanse staat loopt naar schatting 800 miljard dirham mis aan onbetaalde boetes voor drugshandel en andere misdrijven. Dat heeft Fouzi Lekjaa, de minister van Begroting, vrijdag verklaard.

Fouzi Lekjaa reageerde op kritiek van oppositiepartijen tijdens een debat over de begroting van 2022 in het parlement. Hij erkende dat het voor de staat moeilijk is om deze 800 miljard dirham aan boetes te innen, die door criminelen aan de douane moeten worden betaald.

Lees ook: Marokko: verkeersboetes betalen wordt verplicht

De minister bekritiseerde de trage inning van deze schulden en zei in gesprek te zijn met de minister van Justitie, de voorzitter van de Hoge Raad voor de Rechtspraak en de president van de Rekenkamer om ervoor te zorgen dat deze bedragen zo snel mogelijk worden geïnd.

Fouzi Lekjaa legde uit dat veroordeelde criminelen vaak hun boetes niet betalen, hoewel deze al zijn geregistreerd als vorderingen. De Rekenkamer heeft slechts 0,2% van de vorderingen kunnen innen, een bedrag van ongeveer 11,63 miljoen dirham, wat volgens Lekjaa zeer laag is.

Lees ook: Recordopbrengst boetes in Marokko

De minister noemde de gerechtelijke boetes bovendien onevenredig hoog in verhouding tot het vermogen van de veroordeelden, die vaak als onvermogend worden beschouwd. Hij herhaalde zijn vastberadenheid om belastingontduiking door bedrijven en particulieren aan te pakken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team