Zoeken

Feministen dagen islamisten uit?

15 december 2011 - 17:30 - Marokko

©

In haar eerste nummer na de toetreding aan de macht van de islamisten van de PJD, meldt de tijdschrift Nissaa Mina Al Maghrib dat "de Marokkaanse feministische beweging klaar staat om haar realisaties en verworvenheden fel te verdedigen tegen elke bedreiging van de regressie".

Deze angsten zijn vergeleken door een leider van de PJD met die van Israel elke keer er een revolutie uitbreekt in de Arabische wereld, of dat zijn despotisme wordt aangevochten.

Ondervraagd door de Arabische nieuwssite Al Arabiya, geeft één van de leiders van de PJD, Abouzaid El Mokrie El Idrissi aan dat "de grote modernisten zeer sterk zijn in dit soort van politieke druk op de islamitische beweging, die zich verplicht voelt diegenen die hem beschuldigen de vrijheden en rechten van de vrouw te verdringen, gerust te stellen". In feite "is het nodig om deze zogenaamde verworvenheden van de feministische beweging te bespreken, om te ontrafelen wat er juist is en wat niet, door middel van studie en onderzoek".

Ondervraagd door Nissaa Mina Al Maghrib, meent Khadija Rebbah, nationale coördinator van de Beweging voor gendergelijkheid, dat "de komst van de islamisten aan de macht de, door de inspanningen en het militantisme, verworven rechten van de Marokkaanse vrouwen niet mag vernietigen" met het argument dat "de feministische beweging de kracht is van het voorstel in het kader van wat de gedeelde democratie wordt genoemd".

"Het bestaan ​​van een burgerlijke gemeenschap is verplicht", zegt Khadija Rebbah, die benadrukt dat Marokko moet werken volgens de internationale verdragen, die zijn goedgekeurd door de regering en eist van de toekomstige uitvoerende macht een duidelijke toespraak over de kwestie van de vrouw.

"De overwinning van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling bij de parlementsverkiezingen van 25 november, is meer een puinhoop dan een kans voor Marokkaanse islamisten naar de macht te klimmen en betekent niet dat ze gewonnen hebben", aldus Nissaa Mina Al Maghrib, voor wie "de PJD zal verplicht worden te voldoen aan alle internationale overeenkomsten, voornamelijk met betrekking tot de rechten van de vrouw."

"De islamisten zullen de Marokkaanse samenleving niet affronteren voor het markeren van een terugkeer, dit zou een suïcidal beleid betekenen," concludeert het tijdschrift.

Eigendom van de groep Caractères, gekocht door Aziz Akhannouch in 1996, behandelen de tijdschriften van deze media groep vaak taboe onderwerpen. In 2009, stond Nadia Larguet, voormalig tv-presentator en echtgenote van Nouredine Sail, directeur van de Marokkaanse Cinema Centre (CCM), zwanger en naakt op de cover van "Femmes du Maroc".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team