Zoeken

Marokkaanse drone door Polisario neergeschoten?

30 maart 2024 - 20:00 - Marokko

©

Beelden van een vermeende Marokkaanse drone die door het Polisario in de Sahara zou zijn neergeschoten, circuleren op sociale media. Klopt dit?

Het "Saharawi-leger" beweert een Marokkaanse drone te hebben vernietigd, zo suggereert een audio-opname die op sociale media circuleert. Deze informatie blijkt echter onjuist te zijn. Het incident in kwestie dateert van augustus 2020.

Lees ook: Vier leden Polisario dood na drone aanval Marokkaans leger

Het Amerikaanse Africa Command (AFRICOM) meldde in een persbericht dat een drone was neergestort in het noorden van Niger. Dit land in de Sahel, geconfronteerd met dodelijke jihadistische aanslagen, herbergt een belangrijke dronebasis die ingezet wordt tegen gewapende groepen in de regio. AFRICOM benadrukte dat de drone "neerstortte als gevolg van een mechanisch defect, en niet door vijandige actie". Dit was al de derde keer dat jaar dat een Amerikaanse drone in Niger neerstortte, telkens door technische problemen.

Lees ook: Polisario doodsbang voor Marokkaanse drones

Sinds 2013 voert Washington dronevluchten uit vanuit de luchthaven van Niamey. Deze missies leveren inlichtingenondersteuning aan de Franse troepen die sinds januari 2014 vechten tegen jihadistische groepen in Mali, en dragen bij aan de bredere anti-terreurbeweging in de Sahel. Niger heeft de bouw van een grote Amerikaanse dronebasis in Agadez toegestaan, waar 700 Amerikaanse militairen gestationeerd zijn om de luchtbewaking in de hele Sahelregio te coördineren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team