Zoeken

Marokkaanse christenen beleden geloof in geheim

28 maart 2015 - 19:30 - Marokko

©

In tegenstelling tot officiële statistieken zouden tienduizenden Marokkanen zich tot het christendom hebben bekeerd en hun geloof in het geheim beleden.

Dat stelt website Vice in ieder geval in een lang artikel over de nieuwe christenen in Marokko. De auteur schat dat tussen 5000 en 40.000 Marokkanen voor het christendom hebben gekozen. Zij beleden hun geloof in het geheim en verzamelen zich in huizen die als kerken zijn ingericht. Bidden doen ze in stilte om geen argwaan te wekken bij de buren.

De auteur van het artikel bezocht zo’n huis in hartje Casablanca, waar hij Marokkanen ontmoette die de islam verlieten voor het christendom. Een van deze bekeerlingen vertelde hem dat de kleine gemeenschap zich iedere zondag ontmoet.

Marokko wordt als een religieus tolerant land beschouwd. Maar volgens de auteur is het een selectieve tolerantie. Joden worden bijvoorbeeld sterk gerespecteerd en mogen hun geloof vrij uitoefenen. Ook buitenlanders genieten van deze geloofsvrijheid. Maar Marokkanen niet. Marokkanen die de Islam verlaten voor een ander geloof riskeren een gevangenisstraf en hoge boetes.

Khadija Ryadi, voormalige voorzitster van de Marokkaanse mensenrechtenvereniging AMDH en onvermoeibare activiste, protesteert tegen deze situatie. Haar organisatie komt al jaren op voor Marokkaanse burgers die van afvalligheid worden beschuldigd. Volgens haar moet het Wetboek van Strafrecht worden aangepast, net zoals dat het geval was met de Grondwet in 2011. In Marokko garandeert de grondwet godsdienstvrijheid.

Bladna.nl