Zoeken

Marokkaanse autoriteiten weigeren voornaam Silya

29 september 2017 - 17:30 - Marokko

©

Ambtenaren van de burgerlijke stand in het Marokkaanse El Jadida hebben eerder deze maand de Amazigh-voornaam Silya geweigerd.

Het meisje dat de voornaam moest dragen werd op 14 september geboren. Volgens de autoriteiten is de voornaam die haar ouders haar willen geven “illegaal”.

Begin september werd dezelfde voornaam ook aan een koppel in Errachidia geweigerd. De ambtenaar bij wie de vader het meisje was gaan inschrijven contacteerde toen het ministerie van Binnenlandse zaken. Volgens de vader werd de voornaam geweigerd omdat het refereert naar de Riffijnse activiste en zangeres Salima Ziani, meer bekend als Silya.

In Marokko worden regelmatig Berberse voornamen geweigerd. De grondwet van 2011 die het Amazigh als officiële taal erkent bracht daar geen verandering in. In de afgelopen maanden werden de voornamen Massine en Simane geweigerd. De vader van Massine kreeg echter gelijk. De voornaam van zijn zoon werd na een korte strijd aanvaard.

Aan jonge ouders in het koninkrijk wordt nog steeds een lijst van toegestane voornamen opgelegd. De lijst werd ten tijde van Driss Basri opgesteld en wordt officieel niet meer gebruikt sinds 2003. Volgens de wet moet de gekozen voornaam Marokkaans klinken, geen achternaam zijn noch een naam van een stad, dorp of stam. De naam mag niet schendend zijn voor de goede zeden of een gevaar vormen voor de openbare orde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team