Zoeken

Marokkaanse ambassade in Bagdad binnenkort weer open

17 mei 2022 - 18:20 - Wereld

©

Tijdens gesprekken tussen Nasser Bourita, minister van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen die in het Buitenland wonen, en zijn Iraakse ambtgenoot Fuad Hussein, in de marge van de ministeriële bijeenkomst van de Wereldwijde Coalitie tegen Daesh, die vorige week in Marrakech werd gehouden, kwam de heropening van de Marokkaanse ambassade in Bagdad aan de orde.

De Marokkaanse ambassade in Bagdad werd 15 jaar geleden gesloten. Naar verwachting zal ze binnenkort weer opengaan. "Het opnieuw openen van de Marokkaanse ambassade ligt in de lijn van de wil van beide landen om hun eeuwenoude broederlijke en bilaterale betrekkingen te versterken," aldus een verklaring die na de ontmoeting tussen de chef-diplomaten van Marokko en Irak werd vrijgegeven.

Lees ook: Consulaire diensten Marokkaanse Diaspora: Rekenkamer uit kritiek op Bourita

In 2018, tijdens een ontmoeting met toenmalig secretaris generaal van Buitenlandse Zaken Mounia Boucetta in Caïro, had oud-premier en voormalig Iraakse hoofddiplomaat Ibrahim Jaafari het koninkrijk opgeroepen zijn diplomatieke vertegenwoordiging op ambassade-niveau te herstellen. Onlangs zei Botan Dizayee, zaakgelastigde van de Iraakse ambassade in Marokko, dat Nasser Bourita over twee maanden naar Irak zal reizen om president Barham Saleh te ontmoeten en de Marokkaanse ambassade weer te installeren op haar vroegere locatie.

Lees ook: Marokko wil ambassade in Irak heropenen

De twee ministers kwamen niet alleen overeen de Marokkaanse ambassade in Bagdad te heropenen, maar ook om tijdens het bezoek van Bourita aan Bagdad een overeenkomst voor politiek overleg te ondertekenen, om de standpunten te coördineren en de gemeenschappelijke belangen van de twee landen te bevorderen. Zij onderstreepten ook de wens van beide landen om hun betrekkingen op diverse gebieden te stimuleren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team