20 april 2025 - 08:00 - Marokko
Marokko bevestigt zijn leidende positie op de Japanse markt voor diepvriesaardbeien, met een aanzienlijke stijging van de export in 2024, ondanks een volatiele internationale context.
Volgens gegevens van de Global Trade Tracker, gepubliceerd door het Japanse Ministerie van Financiën en gerapporteerd door het gespecialiseerde portaal EastFruit, blijft Marokko terrein winnen op de Japanse markt voor diepvriesaardbeien. In 2024 bereikte de Marokkaanse export een recordvolume van 5,97 miljoen ton, goed voor een omzet van 9,9 miljoen dollar. Dit vertegenwoordigt een stijging van 14% ten opzichte van 2023. Ter vergelijking werd in 2022 3,78 miljoen ton geëxporteerd.
Lees ook: Supermarktketen verbant Marokkaanse aardbeien
Marokkaanse diepvriesaardbeien zijn geen nieuw product op de Japanse markt; de eerste leveringen dateren uit 1995. Maar sinds 2015 is hun aanwezigheid pas echt sterk gegroeid, met een gemiddelde jaarlijkse exportgroei van 13,1% over het afgelopen decennium. De export piekt tussen mei en juli, met een recordvolume genoteerd in juli 2024.
Marokko is erin geslaagd zijn marktaandeel aanzienlijk te vergroten. Waar het koninkrijk in 2019 nog maar 7% van de Japanse import voor zijn rekening nam – terwijl China, Egypte, Chili en de Verenigde Staten samen 85% leverden – groeide dit aandeel naar 15% in 2023 en circa 16,7% eind 2024. Hiermee heeft Marokko concurrenten als de Verenigde Staten en Chili ingehaald en staat het nu op de derde plaats van grootste leveranciers van diepvriesaardbeien aan Japan, achter Egypte en China.
Ondanks een dalende trend in de Marokkaanse export van diepvriesaardbeien naar ándere markten in de afgelopen twee jaar, blijft Japan een strategische afzetmarkt met een nog steeds groeiende vraag naar Marokkaanse producten. Naast aardbeien exporteert Marokko ook diepvriesframbozen en, op kleinere schaal, ander fruit naar Japan.
Lees ook: Marokkaanse aardbeienexport sterk gedaald na virus-waarschuwingen
Tegelijkertijd beperkt Marokko zich niet tot de Japanse markt. Het land intensiveert ook zijn export naar Europa, met name naar Duitsland, België en Nederland en is ook sterk aanwezig in de Verenigde Staten en Canada.
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd
Marokko en Algerije wedijveren ook over militair budget
Douanier in joggingbroek! Marokko kijkt verbaasd
Nador maakt van Kariat Arekmane vakantieparadijs
Cannabisthee? Marokko lanceert commercialisering
Marokko zet AI-camera’s in op scholen
Royal Air Maroc start nieuwe directe vlucht