Zoeken

Najat El Hachmi: "van kut-Marokkaan naar literaire prijs"

8 maart 2022 - 19:00 - Cultuur

©

De Marokkaanse schrijfster en winnares van de Nadal Prijs 2021 Najat El Hachmi, is een geëmancipeerde vrouw die het racisme heeft overwonnen waarmee ze in Spanje werd geconfronteerd.

Najat El Hachmi herinnert zich haar eerste treinreis van Barcelona naar Vic toen zij pas acht jaar oud was. De reis was een nieuw begin voor haar. Ze had het kleine stadje Beni Sidel in Marokko, waar zij was opgegroeid, nooit verlaten. "Het was alsof ik uit de anonimiteit trad en de vrijheid ontdekte om te doen wat ik wilde zonder controle," vertelt ze aan La Vanguardia.

Lees ook: Najat El Hachmi uit Nador krijgt litteratuurprijs in Spanje

Het leven in Spanje was echter niet zoals ze dacht. Al vroeg werd ze geconfronteerd met de harde realiteit van het buitenlander zijn. Ze kan zich niet herinneren hoe vaak haar gezegd werd: "Onzin, ga terug naar je land". Vandaag, heeft Najat deze haatdragende taal overwonnen. "Ik ben van hen die ik liefheb en die mij liefhebben", zegt ze.

Najat El Hachmi strijdt niet alleen tegen racisme, maar ook tegen moslimvrouwen die een hoofddoek dragen. "We moeten het recht hebben om te zijn wie we zijn, met al onze verscheidenheid en vormen. We moeten ophouden seksobjecten te zijn en van het leven genieten", zegt de schrijfster die de machocultuur aan de kaak stelt en pleit voor gelijke rechten voor vrouwen.

Lees ook: Schrijfster Racheda loog jarenlang over Marokkaanse roots

Zij vindt dat het dragen van de hoofddoek haar eigen identiteit ondermijnde. "Ik voelde me vernederd in deze situatie van ondergeschiktheid van vrouwen die zich op een bepaalde manier moeten kleden omdat ze vrouwen zijn," zegt Najat, die er altijd van droomde om schrijfster te worden. "Schrijven is voor mij een manier geweest om mezelf te bevrijden, om dingen te begrijpen en te doorgronden," legt de winnares van de Nadal Award 2021 uit. "Mijn lezers hebben me geholpen de wonden te helen die ik door racisme heb opgelopen... Het is erg therapeutisch geweest."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team