Zoeken

Marokkaan die Syrisch kind met kanker wilde helpen van mensensmokkel verdacht in Nederland

20 oktober 2015 - 20:20 - Marokkanen in het buitenland

Foto AD

Mohamed Araab uit Vleuten werd onlangs opgepakt voor mensensmokkel. De Marokkaan wilde een Syrisch kindje met kanker helpen door hem met de auto naar Ter Apel te brengen.

De 11-jarige jongen reisde met zijn vader vanuit Syrië naar Europa. Zijn moeder bleef met twee kinderen in Syrië want er was geen geld voor de reis. Mohamed, verpleger, werkte begin oktober een week bij het Griekse eiland Lesbos. Daar leerde hij het doodziek jongetje kennen. Mohamed vertelde zijn verhaal aan het Algemeen Dagblad.

"Ik was meteen begaan met dit jongetje. Khalid was getraumatiseerd", zegt Mohamed. Eenmaal terug in Nederland bleef Mohamed via internet in contact met Khalid en zijn vader. "Ik wilde weten hoe het met hen afliep." Toen hij hoorde dat de jongen en zijn vader in Nederland waren en dat Khalid heel ziek was besloot Mohamed hen met de auto in Venlo af te halen.

"Ik wilde ze naar Ter Apel brengen, zodat ze in ieder geval onderdak en zorg hadden en zich konden melden." Toen hij aankwam kreeg hij echter van de marechaussee te horen dat hij werd aangehouden op verdenking van mensensmokkel. "Ik? Mensen smokkelen? Ik dacht: ik moet het even uitleggen en dan ben ik binnen een uur weer vrij." Zo liep het echter niet. Mohamed, Khalid en zijn vader werden een nacht vastgehouden. Mohamed was woedend. "Omdat ik verdacht werd. Maar ik wilde deze mensen alleen maar helpen. Khalid had kunnen uitdrogen. De marechaussee wilde niet luisteren."

De volgende dag werden Khalid en zijn vader met de trein naar Ter Apel gestuurd. Mohamed mocht hen niet vergezellen. Hij moest mee met de marechaussee. Mohamed vond Khalid na zijn vrijlating terug. Maar de situatie is niet ideaal. "Ze hebben wel een aparte kamer, krijgen goed te eten en te drinken, maar Khalid blijft overgeven en was uitgedroogd toen hij aankwam in Ter Apel." Onderzoek heeft intussen ook uitgewezen dat Khalid eveneens het syndroom van Down heeft.

Mohamed en zijn vrouw Hayat el Yaacoubi proberen nu Khalid en zijn vader in huis te nemen. De doodzieke jongen zal ook een behandeling krijgen voor zijn leukemie belooft Jan Willem Anholt, woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team