Zoeken

Marokko: geen melding van annulering vluchten door luchtvaartmaatschappijen

27 januari 2022 - 09:00 - Economie

©

Minister Mohamed Abdeljalil van Vervoer en Logistiek, meldt dat luchtvaartautoriteiten in Marokko geen bericht hebben ontvangen over het voornemen van sommige internationale low-cost luchtvaartmaatschappijen, om hun vluchten naar het koninkrijk te annuleren.

Internationale low-cost luchtvaartmaatschappijen hebben geen officiële melding gemaakt van de annulering van hun vluchten naar Marokko, aldus de minister tijdens een mondelinge vragensessie in de Kamer. Hij zegt dat low-cost luchtvaartmaatschappijen nog steeds vluchten plannen naar Marokkaanse luchthavens, net zoals andere luchtvaartmaatschappijen die in Marokko actief zijn, in afwachting van de hervatting van het internationale luchtverkeer naar het koninkrijk.

Lees ook: Ryanair overweegt Marokkaanse markt te verlaten

Marokko voert sinds 2003 een voluntaristisch beleid van liberalisering van de luchtvaart. Dat beleid werd inmiddels bekroond met de ondertekening van de "Open Sky"-overeenkomst met de Europese Unie. Europa ondertekende deze deal voor het eerst met een mediterraan land en voor de tweede keer op wereldwijd niveau. De uitvoering van de overeenkomst heeft heel wat inspanningen gevraagd van de Marokkaanse regering, maar juist daardoor hebben twee grote Europese low-cost maatschappijen zich in Marokko gevestigd, hetgeen heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de Marokkaanse luchtvaartsector, aldus de bewindsman.

Lees ook: Ryanair blijft toch in Marokko

Deze inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen. Zo is het passagiersverkeer de afgelopen 20 jaar verviervoudigd en in 2019 hebben meer dan 25 miljoen passagiers de Marokkaanse luchthavens aangedaan, tegenover 6 miljoen in 2003, aldus Mohamed Abdeljalil. Hij betreurt dat de coronacrisis de luchtvaartsector zwaar heeft getroffen, met een daling tot 7 miljoen passagiers in 2020. Maar dankzij de zomeroperatie Marhaba 2021 steeg het aantal passagiers vorig jaar opnieuw tot een totaal van 10 miljoen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team