Zoeken

Leidingwater is geluksfactor in Marokko

17 januari 2013 - 21:52 - Marokko

©

Een onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), toont aan dat in Marokko leidingwater in huis hebben, een echte factor van geluk is.

Marokkanen zijn bereidt een lening aan te gaan en maandelijks twee keer zoveel te betalen, om thuis leidingwater te hebben.

Huishoudens zonder leidingwater, zijn gemiddeld 7 uur per dag bezig met water halen. Twee derde zegt dat water een dagelijkse zorg is en 28% is ooit betrokken geweest bij een conflict rond water.

MIT-onderzoekers hebben ook waargenomen dat Marokkanen wiens woningen leidingwater krijgen, de gewonnen tijd vooral gebruiken voor sociale- en gemeenschapsactiviteiten.

Voor deze gezinnen heeft leidingwater in huis, geleid tot een aanzienlijke verbetering van het welzijn en levenscomfort, ondanks de extra kosten.

De studie, gefinancierd door Veolia Environnement, werd uitgevoerd op een steekproef van 845 huishoudens in Tanger, die in 2008 geen leidingwater hadden. Aan een eerste groep van 434 huishoudens werd voorgesteld om met een vereenvoudigde procedure, leidingwater in huis te halen, door een lening aan te gaan. De overblijvende huishoudens vormden de controlegroep.

Huishoudens in de eerste groep hebben hun waterrekening gemiddeld zien stijgen van 11 tot 21 dollar per maand. Tevens had 44% van de huishoudens, de installatiekosten van leidingwater medio 2010 terugbetaald.

Moeten Marokkanen zelf betalen om leidingwater te hebben of moet de Staat ervoor zorgen?

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team