Zoeken

Legalisering cannabis kan Marokkaanse economie redden

2 augustus 2013 - 16:00 - Marokko

©

Ruim 800.000 Marokkanen leven dankzij de cannabisteelt in Marokko. Het kweken van cannabis is goed voor een jaarlijkse omzet van 10 miljard dollar, het equivalent van 10% van het Marokkaanse BBP.

Het groeien van cannabis wordt door sommige Marokkaanse verantwoordelijken als een middel beschouwd om de economie te stimuleren.

Het gebruik van cannabis voor industriële doeleinden, zou helpen het tekort van Marokko - 197 miljard dirham in 2012 - terug te brengen, schrijft The Independant. Ook zou het de spanningen in de Rif-regio verminderen.

Leiders van de PAM-partij beloven een wet over de cannabisteelt binnen de drie jaar. De partij ijvert ook voor een nationaal debat over cannabisteelt.

De PJD-partij ambieert een medisch gebruik van cannabis, door de ontwikkeling van een farmaceutische industrie met buitenlandse investeringen.

Leden van de Istiqlal-partij vertelden aan de Britse krant dat hele dorpen in de Rif zonder mannen zitten. Ruim 300.000 Riffijnen worden vervolgd voor het kweken van cannabis.

Adil Benhamza, woordvoerder van de Istiqlal, verklaarde hierover aan de krant: "We kweken gerst en druiven en werken ze om in bier en wijn, dus waar is het probleem?".

De Riffijnse activist Chakib El Khayari vertelde ons dat besprekingen aan de gang zijn voor de organisatie in Marokko van het 2e Global Forum of Producers of Crops Declared to be Illicit (FMPCDI). De eerste editie vond in januari 2009 plaats in de Spaanse Barcelona.

Ook wordt in september een workshop over de legalisering van cannabisteelt in Marokko in het Parlement gehouden. Daarop volgt een ontmoeting tussen het Marokkaans collectief voor medisch en industrieel gebruik van kif en de PJD.

Volgens het laatste rapport van de International Narcotics Control Board (INCB), is Marokko ’s werelds grootste hasj-exporteur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team