Zoeken

Marokkaanse Sahara-woestijn is 7 miljoen jaar oud

22 september 2014 - 22:22 - Marokko

©

Een nieuw onderzoek toont aan dat de Sahara woestijn ruim 7 miljoen jaar oud is. Tot nu toe werd geschat dat de Marokkaanse woestijn maximaal 2 à 3 miljoen jaar oud was.

De resultaten van het onderzoek werden op 17 september in het tijdschrift Nature gepubliceerd door een Frans-Noorse onderzoeksteam.

Om de leeftijd van de Sahara vast te stellen heeft het team van onderzoekster Camille Contoux verschillende simulaties van numerieke klimaatsimulaties uitgevoerd over een periode van 30 miljoen jaar. Daaruit blijkt dat de verschijning van de Sahara het gevolg is van "paleogeografische veranderingen door plaattektoniek".

Het is de verdwijning van de Tethysoceaan (oceaan tussen Europa en Afrika), die voor de verdroging van een deel van Noord-Afrika en delen van het Arabisch schiereiland zorgde.

De grootste zandwoestijn ter wereld heeft een oppervlakte van 9,4 miljoen vierkante kilometer en beslaat ongeveer 10% van Afrika. Het omvat Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Egypte, Sudan, Mauritanië, Mali en Niger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team