Zoeken

Lee Murray, bankovervaller van de eeuw, verbreekt stilte vanuit Marokkaanse cel

7 juli 2024 - 23:30 - Marokko

©

Vanuit zijn cel in de gevangenis van Salé blikt MMA-vechter Lee Murray, ook wel bekend als "Lightning" en het brein achter de grootste overval in de Britse geschiedenis, terug op zijn leven. Hij heeft spijt van het verleden, leeft in het heden met passie en kijkt hoopvol naar de toekomst.

Lee Murray, de MMA-vechter bekend als "Lightning" en brein achter de beruchte overval op een Securitas-depot in Tonbridge, Engeland, in 2006, spreekt vanuit zijn cel in de Marokkaanse stad Salé. De Brits-Marokkaanse vechter blikt terug op zijn verleden met spijt, leeft gepassioneerd in het heden en kijkt hoopvol naar de toekomst.

Lees ook: Lee Murray spreekt na 17 jaar voor het eerst over Kent-overval

Murray heeft ambitieuze plannen voor als hij vrijkomt. Hij wil een sportschool openen, opnieuw de kooi in stappen en zelfs een UFC-titel winnen, meldt The Sun. "Vechten is mijn leven. Het zit in mijn bloed. [...] Als ik niet kan vechten, zal ik anderen naar de kooi brengen. [...] Op de een of andere manier moet ik die UFC-titel winnen. Mijn verhaal is nog niet voorbij," verklaarde hij in de serie "Catching Lightning" van Showtime. Om zijn droom waar te maken, zou hij echter een strafvermindering nodig hebben, anders moet hij tot 2035 wachten op zijn vrijlating. Murray heeft drie MMA-gevechten op zijn naam staan: twee overwinningen, waaronder een tegen Jorge Rivera, en een nederlaag tegen MMA-legende Anderson Silva op 11 september 2004.

Murray’s leven veranderde drastisch in 2006. Verkleed als politieagenten beroofden hij en zijn handlangers op 21 februari 2006 een Securitas-depot in het zuidoosten van Engeland. Ze namen de depotmanager, zijn vrouw en zoon in gijzeling en dwongen de manager om de kluis te openen. De buit bedroeg 53 miljoen pond. Door ruimtegebrek lieten ze 153 miljoen pond achter. Later werd bijna 21 miljoen pond teruggevonden. Acht verdachten werden gearresteerd en veroordeeld voor hun rol in deze grootschalige overval. Murray en zijn beste vriend Paul Allen vluchtten naar Marokko, waar Murray de Marokkaanse nationaliteit aannam om uitlevering te voorkomen, maar hij ontkwam niet aan de Marokkaanse justitie.

Lees ook: Marokkaan gearresteerd voor diamantroof van de eeuw in België

Op 25 juni 2006 werd Murray gearresteerd in een winkelcentrum in Rabat. In juni 2010 werd hij door een Marokkaanse rechtbank schuldig bevonden en veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, later verhoogd naar 25 jaar. Vanuit zijn cel toont Murray berouw. "Ik dacht niet aan de toekomst. In de gevangenis zie je wat echt belangrijk is in het leven. [...] Ik heb spijt van wat ik heb gedaan. Ik heb veel mensen pijn gedaan, inclusief mijn eigen familie. Ik heb een fout gemaakt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team